ZAŠTITA VODOMERA

2020-11-20 10:42:00

PODSEĆAMO KORISNIKE DA ZAŠTITE VODOMERE OD MRAZA

Usled nastupanja hladnog perioda i najave noćnih mrazeva, podsećamo korisnike da zaštite vodomere i spoljne vodovodne instalacije (česme i drugo) od leđenja.

Ukoliko je vodomerno sklonište - šaht izrađen po tehničkim pravilima (1-1,2m dubine) kao i poklopac, do zaleđavanja neće doći.

Ako je vodomer na manjoj dubini ili poklopac nije adekvatan, do zaleđavanja može doći i pri temperaturama od -3o C.

Zaštita se može izvesti veoma jednostavno - pokrivanjem termoizolacionim materijalima (stiropor, stirodur, stare tkanine i slično). Zapunjavanje šahta vodom je manje pouzdano, jer usled višednevnih mrazeva može doći do prodora niskih temperatura do vodomera, ali i teškog pristupa ventilu ili drugim instalacijama za sve vrste intervencija.

Kada dođe do oštećenja vodomera, odgovornost je na korisniku, jer vodomerno sklonište nije propisno. Troškove zamene vodomera snosi korisnik, na koje treba dodati i veću količinu vode, koja istekne usled pucanja stakla na vodomeru.

Obzirom da JKSP "Topola" neće očitavati vodomere u periodu decembar - mart, molimo korisnike da blagovremeno zaštite vodomere i spreče nastanak, kako finansijske, tako i štete zbog prekida u vodosnabdevanju.