OPŠTI PLAN MERA USLED SUŠE

2017-05-29 20:57:01

Plan će se primenjivati samo u periodima kada potrošnja pijaće vode prevazilazi raspoložive količine

 

Uvođenje restriktivnih mera u vodosnabdevanju posledica je rasprostranjenog, nenamenskog korišćenja pijaće vode. Nenamensko korišćenje pijaće vode izazvano je višedecenijskom politikom simboličnih, socijalnih cena pijaće vode, te je jeftinije koristiti pijaću vodu (pod pritiskom) nego uključiti hidrofor za napajanje vodom iz bunara.

U odnosu na April 2017, u Julu 2017 zabeležen je porast potrošnje od 48%, odnosno sa 2,5 m3 na 3,9 m3 mesečno, po osobi. Proizvodnja vode u Avgustu je smanjena zbog spuštanja nivoa voda i retkih padavina. Ova pojava je dovela do još veće potražnje za vodom, jer biljke sve više gube vodu iz zemlje i zahtevaju više zalivanja. Svuda možemo videti užasne posledice suše po useve, naročito kukuruz, a čak i suncokret.

Potrošnja pijaće vode, već početkom Avgusta 2017, znatno je premašivala raspoložive količine, koje su bile 4 m3 po stanovniku mesečno!!! Sa početkom kiše i naredna 2 dana, potrošnja vode se smanjivala i za 50%. Ovaj podatak jasno govori da nenamenska potrošnja pijaće vode može doseći i 50% ukupne potrošnje, jer je može zameniti i obična kišnica.

 

Restriktivne mere primenjivaće se shodno aktima Štaba za vanredne situacije Opštine Topola, na sledeći način:

  1. Varoš Topola   svakog radnog dana od 22 do 06 časova   vikendom od 22 do 09 časova
  2. Seoska naselja će se uključivati u skladu sa raspoloživim količinama vode, uz poštovanje tehničkih mogućnosti i dužine trajanja restriktivne mere.

U slučaju posebnih okolnosti u pojedinim naseljima, Opština Topola i JKSP Topola uložiće posebne napore radi uspostave vodosnabdevanja (putem vodovoda ili cisterni). Primenu izuzetaka odobrava Štab za vanredne situacije Opštine Topola, na osnovu izveštaja JKSP "Topola" o tehničkim mogunostima.

 

ZDRAVA VODA I OKOLINA SU ŽIVOT