LIKOVNI KONKURS U ZNAK SVETSKOG DANA VODE

2021-03-22 12:41:19

Danas se u svetu i kod nas obeležava Svetski dan vode, 22.marta 2021. godine

JKSP Topola se pridružuje globalnoj akciji obeležavanja Svetskog dana vode.

Svetski dan vode se obeležava od 1993. godine, nakon održavanja Konferencije UN o životnoj sredini i razvoju u Riu de Žaneiru 1992. Ova konferencija, poznata kao "Samit Zemlje" predstavlja prekretnicu na polju zaštite životne sredine donošenjem odvažnih programa i novih strategija usmerenih ka postizanju ukupnog održivog razvoja u 21. veku.

Od 2015. godine, članice Ujedinjenih nacija su donošenjem Agende 2030 i isticanjem Održivih ciljeva razvoja (@sdg.awareness) naročito istakle značaj čiste vode i sanitacije u cilju 6 (#sdg6) akcija za zaštitu planete kroz održivi razvoj.

Pored toga, proglašena je i Medjunarodna dekada akcija na vodi za održivi razvoj, 2018-2028.

Voda je preduslov života, ljudsko pravo i od životne važnosti za održivi razvoj. S obzirom da 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa čistoj vodi, važno je ne uzimati olako hidrološko bogatstvo Srbije i naše Šumadije. Samo Topola ima preko 50 česmi, koje su veoma slabo održavane, pored kojih se prave deponije, septičke jame i koje se prepuštaju zaboravu. Važno je da ne zanemarujemo bogatstvo zemlje koja nam je data.

JKSP Topola se u svojoj nadležnosti stara o održivom obezbeđivanju kvalitetne pitke vode za sve građane kroz dva sistema vodosnabdevanja: 1. pumpno-potisni (Vrelo, Krečana i Božurnja) i 2. gravitacioni (Jarmenovačka reka, Potočanje i Milića potok – prikazano u šemi).

Kroz ovogodišnji konkurs želeli smo da podsetimo građane, kroz oči naših školaraca, ŠTA VODA ZNAČI NAMA i da podstaknemo akcije na polju negovanja ovog životnog bogatstva.

Pogledajte crteže ovogodišnjih dobitnika prema datim kategorijama

Uručenje nagrada će se obaviti u sredu, 24.marta u holu OŠ "Karađorđe" u 10:30h.

 

Vaše JKSP Topola