LIKOVNI KONKURS POVODOM SVETSKOG DANA VODE

2021-03-03 11:20:43

JKSP Topola se pridružuje globalnoj akciji obeležavanja Svetskog dana vode, 22.marta 2021. godine.

Svetski dan vode se obeležava od 1993. godine, nakon održavanja Konferencije UN o životnoj sredini i razvoju u Riu de Žaneiru 1992. Ova konferencija, poznata kao "Samit Zemlje" predstavlja prekretnicu na polju zaštite životne sredine donošenjem odvažnih programa i novih strategija usmerenih ka postizanju ukupnog održivog razvoja u 21. veku. Od 2015. godine, članice Ujedinjenih nacija su donošenjem Agende 2030 i isticanjem Održivih ciljeva razvoja (@sdg.awareness) naročito istakle značaj čiste vode i sanitacije u cilju 6 (#sdg6) akcija za zaštitu planete kroz održivi razvoj. Pored toga, proglašena je i Medjunarodna dekada akcija na vodi za održivi razvoj, 2018-2028.

Voda je preduslov života, ljudsko pravo i od životne važnosti za održivi razvoj. S obzirom da 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa čistoj vodi, važno je ne uzimati olako hidrološko bogatstvo Srbije i naše Šumadije. Samo Topola ima preko 50 česmi, koje su veoma slabo održavane, pored kojih se prave deponije, septičke jame i koje se prepuštaju zaboravu. Važno je da ne zanemarujemo bogatstvo zemlje koja nam je data.

JKSP Topola se u svojoj nadležnosti stara o održivom obezbeđivanju kvalitetne pitke vode za sve građane kroz dva sistema vodosnabdevanja: 1. pumpno-potisni (Vrelo, Krečana i Božurnja) i 2. gravitacioni (Jarmenovačka reka, Potočanje i Milića potok).

Kroz ovogodišnji konkurs želimo da podsetimo građane, kroz oči naših školaraca, ŠTA VODA ZNAČI NAMA i da podstaknemo akcije na polju negovanja ovog životnog bogatstva.

Likovni konkurs na temu “Šta voda znači meni“ namenjen je školarcima od prvog do osmog razreda. Otvoren je do 17. marta kada bi likovne radove trebalo predati nadležnom učitelju, odnosno nastavniku. Proglašenje dobitnika i dodela vrednih nagrada će biti održana 22. marta 2021. godine u Osnovnoj školi „Karađorđe“, na Svetski dan vode. Tom prilikom i u narednim danima biće postavljena izložba svih radova u holu škole, a zatim će odabrani radovi biti izloženi u gradskoj biblioteci „Radoje Domanović“ u Topoli.

Vaš JKSP Topola